zondag 24 juni 2012

2D tekeningen



 Drie 2D bouwtekeningen

Wat hier nog aangevuld moet worden zijn marges die er op staan, en sommige maten, maar dit geeft wel voor de rest een goed voorbeeld voor een 2D bouwtekening

donderdag 14 juni 2012

Verbinding Platen

































De verbinding tussen de grondplaat en de onderste plaat wordt gedaan door middel van vijf houten blokjes. Deze worden verdeeld over de onderste plaat en moeten helpen bij het verspreiden van de lucht. Ze zullen worden vast gelijmd, zodat ze niet uit elkaar kunnen worden gehaald.

Verandering 24-6-2012:
Net als de andere platen gaan deze driehoeken gemaakt worden van PP.

MDPE Rok

Bemating van mijn rok gebaseerd op mijn platen.

Rok is gemaakt van MDPE omdat MDPE zakken kwalitatief hoogwaardiger zijn. Er is minder materiaal nodig om dezelfde kwaliteit te behalen als een HDPE zak. Dat vertaalt zich in minder gebruik van grondstoffen, CO2 uitstoot en opslag. MDPE zakken worden vervaardigd uit een combinatie tussen LDPE en HDPE materiaal en zijn dun te gebruiken.

De onderscheidende kenmerken van MDPE zijn:
  • Hogere scheurweerstand dan HDPE
  • Zeer goed te gebruiken om de dikte van een zak te reduceren
  • Goed alternatief voor coextrusie zakken (dubbellaags)
  • Lagere productiekosten

Ik heb er voor gekozen om de rok vervangbaar te maken, zodat mocht die scheuren je hem gewoon kan vervangen. Om dit te vergemakkelijken zit de rok boven vastgemaakt met klemring met 6 schroeven en onder door middel van tape.
Het kan een overweging zijn om meerdere rokken mee te leveren.

Bemating Platen


Door deze snelle schets te maken kan ik veel informatie delen en zien wat er nog mist voor de uitwerking.

Ik maak hiermee de vorm en opbouw van de hovercraft duidelijk aan de kanon-ontwerper. Naar aanleiding hiervan kan hij mij vragen stellen over wat hij niet begrijpt.

Ik haal hier uit wat ik nog moet doen, namelijk:
- bepalen wat voor soort schroeven gebruikt moeten worden;
- uitwerken hoe de grondplaat moet worden bevestigd aan de onderste plaat;
- vaststellen bemating van de rok.

Produceren: 2 platen als de grondplaat zonder gat. In één van de platen een gat maken en de ander uitsnijden waardoor jij gelijk klemring en onderste plaat creëert.

Voorgestelde productiemethode: Watersnijden

dinsdag 12 juni 2012

Systeem Definering Lift


Systeem Definering Sturen


Systeem Definering Thrust


Systeem Verdeling


Vision en Robotics







Vision en Robotics 2012
Op woensdag 6 juni geweest naar Vision & Robotics in Veldhoven. Dit was een beurs voor een beurs voor producten die eigenlijk vielen onder de volgende 3 onderwerpen:
1. Sensors
2. Productierobots
3. Zorgrobots

Van deze beurs was veel te leren over de verschillende soorten sensoren en hoe je deze kan gebruiken, het toekomst beeld van robots en hoe belangrijk je presentatie is. Er was te zien dat je voor een productierobot verschillende sensoren en bewegingsvrijheid nodig hebt. Ook werd ons goed duidelijk gemaakt dat je voor zo’n product zo goed als altijd je eigen software moet ontwerpen. De bedrijven die sensoren verkochten zoals voor camera in je fabriek was dat die verkochten als eigen product en de bedrijven van productierobots voor ieder bedrijf apart een robot ontwerpen. Wat ik van de zorgrobots heb gezien is dat deze vooral voor ouderen waren voor hulp in fysieke maar ook geestelijke aspecten. Deze robots proberen er ook zo veel mogelijk ongevaarlijk en mensvriendelijk uit te zien, en een glimlachend gezicht was zeker een terugkerend onderdeel.

Bij deze beurs was ook weer het belang van je presentatie te zien. Er waren veel apparaten die op elkaar leken. Afwijkende apparaten trokken dus snel de aandacht. Sommige standjes waren leeg waarschijnlijk omdat ze pauze hadden. Het lijkt mij het beste om altijd minstens één persoon daar te houden. Ook bij de robots die rond reden was er geen bestuurder of stand waar die bij hoorde te zie. Dus je kan beter presenteren bij je stand. Hoe je het presenteert er was bijvoorbeeld een productierobot die in een soort kooi stond in plaats van achter glas en dit werd aangenaam bevallen. En allerbelangrijkste dat bij presenteren opviel was wel een fransman die bijna geen Nederlands kon en eigenlijk niet goed begreep wat die nou bij zich had.

Wat we ook hebben gedaan is rondgevraagd naar tips voor onze hovercraft en hoe beginners hier nou mee kunnen experimenteren. Wat veel terug kwam was een goede webcam kopen en door middel van online gratis software experimenteren met het herkennen van verschillende vormen. Dit zullen we niet toepassen op hovercraft, maar is wel een idee om in mijn toolcase te bewaren.

Shell Eco Marathon

Shell Eco Marathon
Op woensdag 16 mei 2012 zijn we naar de Shell Eco Marathon geweest. Hier daagt Shell deelnemers aan de Shell Eco-marathon uit om voertuigen te ontwerpen die met een gemiddelde snelheid van 25 km per uur zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Dat mag op benzine, diesel, Gas-to-Liquid (GTL), biobrandstof, met een batterij, een brandstofcel en waterstof of zonne-energie. Het doel van de competitie is niet om snelheidsrecords te breken, maar om zo zuinig mogelijk te rijden. De Shell Eco-marathon verwelkomt elk jaar talentvolle jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa.

De competitie definieert twee klassen voertuigen: UrbanConcept en Prototypes.
  1. UrbanConcept: in de klasse UrbanConcept rijden vierwielers die meer op de auto’s van nu lijken. In principe kunnen deze concepten met kleine ingrepen zo de weg op.

  2. Prototypes: de voertuigen in Prototypes zijn futuristisch en gestroomlijnd. Zij bepalen al jaren het beeld van de Eco-marathon.
Ik moest hier vooral kijken naar het in serie maken van deze auto’s. Geen enkele van de teams had hier echt aan gedacht, en bedenken hoe ze dat zouden doen vonden ze ook nog moeilijk. Om deze auto’s in serie te produceren moet er naar andere materialen en productieprocessen worden gekeken dan alleen die gene die nu worden toegepast. Het viel me best tegen dat ze bij Urbanconcept hier niet naar gekeken hebben, want dat lijkt me eigenlijk een groot punt voor dit project en dus een gemiste kans.

Ik zou als ik de kans zou krijgen best nog een keer teruggaan, dan vooral om naar de voorruitgang te kijken vergeleken met nu en natuurlijk om weer veel kritische vragen te stellen. Zelf meedoen lijkt me ook zeker een mogelijkheid, maar dan misschien wel met de kijk naar serieproductie!


maandag 4 juni 2012

Plaat materiaal

Ik heb een onderzoek gedaan naar de verschillende kunststoffen die geschikt zouden zijn voor de bodemplaat en ook voor de dubbele plaat van de hovercraft. Geschikte kunststoffen zijn bijvoorbeeld ABS, PP en PS. Er is gekozen voor PP, omdat dit het sterk is, het meest lichtst en meest goedkoop per m3. Het enige nadeel bij PP was de minimale gebruikstemperatuur van -10° celsius. Ik heb het hier met leraar over gehad. Waarschijnlijk zou de hovercraft bij deze temperaturen niet gebruikt worden, maar het moet wel vermeld worden in bijvoorbeeld een gebruikershandleiding.

Radiografische frequentie

Omdat een mosselboer misschien meerdere hovercrafts tegelijk zou willen gebruiken, moet de hovercraft gebruik maken van wisselbare Quarzen. Nu is de afweging of de gebruiker zelf moet gaan zorgen voor andere Quarzen of dat wij zorgen dat die beschikbaar zijn. Morgen zal ik even langs de modelwinkel rijden om dit probleem daar te bespreken.